17. april 2013

Los Pajaritos

Zasebni oddih v Španiji smo izkoristili za obisk stadiona mesta, v katerem smo bili - stadion mesta Soria. Ponovil se nam je scenarij iz Ženeve, a več o tem kasneje.

Soria je mesto velikosti Celja, ki leži približno 250 kilometrov severovzhodno od Madrida, v pokrajini oziroma avtonomni skupnosti Kastilija in Leon. Gre za prestolnico istoimenske province, v kateri po podatkih Wikipedije živi 40% vseh prebivalcev province. Območje današnjega mesta, ki leži ob reki Duero, so prvi naselili Iberijci in Kelti v 4. stoletju pred našim štetjem.

Mesto ima samo en profesionalni nogometni klub, ki se imenuje CD Numancia. Večjih uspehov ta klub ni dosegel, v prvo ligo so napredovali v sezonah 1998/99, 2003/04 ter 2007/08 (v tej sezoni so bili prvaki druge lige). Ob prvem napredovanju so tam ostali dve sezoni, ob naslednjih dveh so takoj spet izpadli. V pokalu so največji uspeh dosegli v sezoni 1995/96, ko so kot tretjeligaš izpadli v četrtfinalu proti Barceloni. V sezoni 2012/13 igrajo v drugi ligi.

Kot rečeno smo med obiskom v Sorii poiskali ta stadion, ki se sicer imenuje Nuevo estadio los pajaritos, oziroma Novi stadion los pajaritos ("pajarito" v španščini pomeni "ptiček"). Nahaja se nekoliko južno od centra mesta in ga niti ni težko najti, če veste, kaj iščete. Mi nismo, zato smo najprej našli Estadio municipal los pajaritos, oziroma mestni stadion los pajaritos, ki je stari stadion Numancie in ki danes služi kot atletski stadion in pomožno igrišče. Je pa novi stadion neposredno zraven starega.

Prvi poskus približati se stadionu ni bil uspešen, saj smo naleteli na zaklenjeno ograjo nekaj deset metrov od vhoda za obiskovalce. Vendar kot vedno nismo obupali, dokler nismo poskusili z vseh strani. Tudi na drugih straneh so bili vsi vhodi za gledalce zaprti in zaklenjeni in že so se nam začele prikazovati podobe iz Luksemburga, kjer je vse skrbno pod ključem. Zaslišali smo glasove iz notranjosti stadiona in sklepali, da ima ekipa Numancie trening, torej mora obstajati možnost, kako priti v sam stadion. Ob postopanju zunaj klubskega vhoda in razmišljanju, kaj zdaj, je skozi vrata prišel klubski delavec, ki je nekaj iskal. Pozdravili smo ga, vendar ga zaradi neznanja španščine nismo mogli vprašati, če je možen ogled. Vrnil se je na stadion, a vrat za seboj ni zaklenil. To smo razumeli kot povabilo (čeprav verjetno ni bilo) in mu sledili. Za vrati je bila manjša dvorana, na koncu katere so bila vrata za dostop do igrišča. Ta so bila zaprta in zdelo se nam je preveč predrzno, da bi poskusili, če so odprta. Tako blizu, pa tako daleč.

Zapustili smo stadion in med pospravljanjem fotoaparata je stadion zapustil nekdo drug. Vrnili smo se v dvoranico in ugotovili, da je dostop do igrišča zdaj odprt. Zelo turistično izgledajoče smo se odpravili do igrišča in mimogrede pozdravili prisotne, ki so nas nekoliko čudno gledali in nam odzdravili, drugega pa niso rekli.

Novi stadion los pajaritos je bil dokončan leta 1999 in odprt 14. januarja tega leta. Igrišče po podatkih Wikipedije meri 103x70 metrov, sedišč pa je po klubskih podatkih 9025. Strošek gradnje je bil 12 milijonov EUR. Investitor in lastnik je občina Soria.

Stadion ima tri vhode za gledalce, dva sta na zahodni strani, eden je na vzhodni. Kljub temu, da je star več kot deset let, je še zmeraj sodoben manjši stadion (v španskem merilu, seveda), ki je primeren tudi za prvoligaške tekme. Vse tribune so pokrite in tudi dokaj blizu igrišča, celo nekoliko bliže kot v Ljudskem vrtu, pa tudi prve vrste niso tako visoko nad igralno površino. Stadion ima tudi razsvetljavo, VIP prostori pa so na zahodni tribuni.

Po opravljenih fotografijah, pri čemer nas je postrani opazovala klubska delavka, ki pa tudi ni rekla ničesar, smo stadion zapustili po isti poti - skozi glavna vrata, kot pred leti zvezdniki Barcelone, madridskega Reala in drugih španskih prvoligašev.