17. september 2008

Luksemburški stadioni

To poletje se nam je ponudila priložnost obiska Luksemburga, manjše države med Belgijo, Francijo in Nemčijo, države, v kateri se nahajajo nekatere evropske institucije, med njimi tudi Računsko sodišče, Sodišče Evropskih skupnosti, tam pa je tudi sekretariat Evropskega parlamenta. Luksemburg, oziroma Veliko vojvodstvo Luksemburg sicer meri nekaj manj kot 2.600 kvadratnih kilometrov (kar je nekje osmina površine Slovenije), ima pa po zadnjem štetju prebivalstva (leta 2001) skoraj 440.000 prebivalcev, sodobne ocene govorijo celo o 480.000 prebivalcih, kar je posledica pridružitve dvanajstih novih držav Evropski uniji.

Kakorkoli, ne glede na majhnost države je Luksemburg zelo solidno razvit v smislu nogometne infrastrukture. Za vas smo obiskali tri stadione v mestu Luksemburg in enega v bližnjem Hesperange-u. Največji med njimi je vsekakor nacionalni stadion Josy Barthel. Nahaja se na ulici Route d'Arlon v mestnem predelu Belair. Stadion, ki je bil zgrajen že leta 1928 in popolnoma obnovljen 1990, je zelo lepo urejen in vzdrževan ter - kot se je kasneje izkazalo tudi za vse ostale objekte - skrbno zaklenjen in nedostopen celo za naključnega sprehajalca.

Na tribunah so izključno sedišča. Teh je natančno 8.054, od tega je 105 t. i. VIP mest. Pokrita je zgolj glavna, južna tribuna, ki ima kapaciteto nekje 2.500 sedišč. Okoli nogometnega igrišča je atletska steza, za goloma so atletske naprave. Stadion ima tudi razsvetljavo, za severno tribuno je tudi pomožno igrišče z umetno travo. Stadion za nogometne tekme uporablja luksemburška državna reprezentanca, poimenovan pa je po edinem Luksemburžanu, ki je kadarkoli osvojil zlato olimpijsko medaljo: Josy Barthel je to medaljo dobil davnega leta 1952 v teku na 1500 metrov.

Drugi največji stadion v mestu Luksemburg je stadion Achille Hammerel, ki se nahaja v predelu Gare, torej predelu glavne železniške postaje. To je dom kluba Racing FC Union Luxembourg, ki je nastal leta 2005 z združitvijo dveh od šestih najtrofejnejših klubov v Luksemburgu, CA Spora in Union. Kapaciteta stadiona je 5.814 mest, od tega je 814 sedišč, vsa na glavni pokriti tribuni. Zraven glavne, južne tribune sta še dve veliki stojišči, preostala stojišča so ob severni stranici igrišča v nekaj nizkih vrstah. Tudi ta stadion ima razsvetljavo, za glavno tribuno pa je tudi razsvetljeno pomožno igrišče z umetno travo.

Racing FC Union pa ima celo to udobje, da imajo rezervni stadion. Gre za stade Camille Polfer, ki se nahaja v mestni četrti Bonnevoie. Ta je najmanjši med temi tremi stadioni, ima pa kapaciteto 2.740 mest, od tega je 240 sedišč na glavni pokriti tribuni. Je tudi edini od teh treh stadionov, ki je grajen v smeri sever-jug. Stadion ima razsvetljavo, zraven glavne tribune sta še dve stojišči. Na tem stadionu je sicer igral klub CS Alliance 01, ki je leta 2001 nastal z združitvijo FC Aris Bonnevoie in CS Hollerich, leta 2005 pa je bil tretji klub, ki se je združil v Racing FC Union.

Zadnji stadion, ki smo ga obiskali, je Stade Alphonse Theis, ki se nahaja v kraju Hesperange. Gre za manjši kraj na južnem robu mesta Luksemburg, ima pa ta manjši kraj svojo prvoligaško ekipo, FC Swift Hesperange. Po uradnih klubskih podatkih ima stadion kapaciteto 3.500, od tega je 600 sedežev. Glavna tribuna je tudi v tem primeru pokrita, sicer pa tudi nasplošno za nogometne stadione v Luksemburgu velja, da imajo pokrito tribuno. Stadion ima tudi razsvetljavo, v bližini glavnega pa je tudi zgledno urejeno pomožno igrišče.