30. junij 2008

Obnova v Trbovljah

Trboveljski Rudar je eden najstarejših nogometnih klubov v Sloveniji. Ustanovljen je bil leta 1922 kot ŠK Zora, po drugi svetovni vojni pa so ga ponovno oživili kot SŠD Rudar. Stadion v zdajšnji podobi je bil zgrajen leta 1962, torej istega leta kot Ljudski vrt. Sama tribuna je sicer še v dokaj solidnem stanju (če odmislimo odsotnost plastičnih stolov), težave pa so Trbovci imeli s samo igralno površino. Obnova je bila torej nujna, v načrtu pa je bila zamenjava prave trave z bolj trpežno umetno.

Jeseni 2007 so tako zabrneli stroji in začelo se je odstranjevanje igrišča, dela pa so se nadaljevala z urejevanjem drenaže. V originalnem načrtu je bila tudi namestitev sistema za zalivanje, a tak sistem ni nujno potreben za sintetično igralno površino, izvedeli pa smo tudi, da je prišlo do zapletov s predračunom za namakalni sistem (znesek naj bi bil precej višji od pričakovanega). Podlaga je bila pripravljena v osmih mesecih (potrebno je upoštevati tudi zimski čas, ko so bila dela odvisna od vremena), maja 2008 pa se je začelo polaganje umetne trave in urejanje atletske steze okoli igrišča. Slednja je začasno zgolj asfaltirana (glavni finančni vložek je bil namenjen umetni travi), v prihodnosti pa bo sledila zamenjava s tartanom. Tudi pri polaganju umetne trave pa ni šlo brez zapletov. Zaradi meteorskih voda je prišlo do povečanja vlage pri klopeh za rezervne igralce in morali so urediti odtok. Gradnja je bila tako končana v prvi polovici junija 2008, zraven igrišča pa so uredili in zamenjali tudi ozvočenje na stadionu. Vrednost naložbe je bila 400.000€, v prihodnosti pa so v načrtu tudi plastični stoli na tribuni in razsvetljava igrišča.

Zraven "uradnih" del, pa je potekala tudi udarniška akcija ureditve kamnite tribune - stojišča ob pokriti tribuni. Navijači kluba so tako tribuno očistili plevela in odpadkov ter jo pripravili za pleskanje, prepleskali pa so jo nato "uradni" delavci.

Uradna otvoritev prenovljenega objekta je bila 22.6.2008, ko so v prijateljskih tekmah novo površino preizkusile vse mlajše selekcije Rudarja, od U-8 do U-18.