07. januar 2009

Športni center Alfa

V Ljubljani že več let poteka polemika o tem, ali naj se zgradi nov stadion, ali naj se obnovi že kakega obstoječega, ali pa celo oboje. Dela so se medtem začela tudi za Bežigradom, kjer so odstranili razsvetljavo in sedeže (ter tako stadion naredili neuporaben), in v Stožicah, kjer so zaenkrat izkopali veliko luknjo. Napredek je torej viden, zato se zdi prav, da vam predstavimo ljubljanski nogometni objekt, kjer dela najbolj napredujejo. Uganili ste, to je Športni center Alfa v Vevčah.

Resnici na ljubo, ob našem zadnjem obisku je bilo stanje dokaj klavrno. Zarjavela ograja, na videz zapuščene zgradbe, "nenavadno" pomožno igrišče, vse to prestižni Interjevi nogometni šoli ni moglo biti v ponos. Da sploh ne omenjamo nedokončanih dvoran za hokej na ledu in ostale športe. Kot smo takrat zapisali, je bila "pravzaprav edina svetla točka tega stadiona pokrita tribuna z velikim emblemom Interja".

A stvari se premikajo na bolje. Že pred časom so si v Alfa Klubu zastavili smele načrte: izgradnjo športnega centra za različne panoge. Kot so zapisali na spletni strani bo "športni center, ki bo eden izmed najlepših in najboljših v Sloveniji, sestavljen iz velikega nogometnega igrišča z umetno travo, štirih dvoran (nogomet, hokej, košarka, rokomet, tenis, aerobika...) in fitnes centra". Glede najlepšega in najboljšega bomo še videli, pustimo se presenetiti. Je pa pohvalno, da so se odločili razširiti športno ponudbo. Obljubljajo tudi prenočišča, kar bi omogočalo pripravo športnih ekip. Dobra je tudi odločitev za zamenjavo naravne trave igrišča z umetno (samo poglejte si slike z našega zadnjega obiska), pogrešamo pa dve stvari. Prva, ki se sicer ne omenja in zato ne vemo, če so razmišljali o njej, je razsvetljava. Vsaka večja obnova nogometnega objekta dandanes bi nujno morala vključevati razsvetljavo. Ne gre se zgolj za igranje nočnih tekem, ampak tudi za omogočanje vadbe čez cel dan. Druga stvar pa je pomožno igrišče. Nazadnje smo v tej smeri opazili samo neke zanimive preproge med tribuno in igriščem, kjer so bili postavljeni tudi goli za mlajše selekcije. V opisu novega športnega centra pa se pomožno igrišče sploh ne pojavlja, zato nas upravičeno skrbi. Zgolj eno samo igrišče ne more zagotavljati kvalitetne vadbe mlajšim selekcijam, trpi pa tudi članska. Prva ekipa NK Alfa namreč svoje domače tekme druge ljubljanske lige igra v gosteh.

Kot se vidi iz priloženih slik, dela zdaj lepo napredujejo. Od našega prejšnjega obiska je zraslo kar nekaj novih stavb, zarjavelo žičnato ograjo pa je tudi zamenjala nova, betonska.