26. februar 2008

Štetje sedežev, Ljudski vrt

Nedelja, 20. januar 2008. Sedim v avtu na parkirišču za južno tribuno Ljudskega vrta in čakam kolega. Ob dvanajstih sva zmenjena, da enkrat za vselej preštejeva sedeže na tem prenovljenem čudu. Sem si mislil, "več kot urco nama ne more vzeti". Pa še to se mi je zdelo pretiravanje. Dvajset minut, pa bova gotova. Ura je 11:55. Grem še malo okoli pogledat, preden pride. Da naredim še kako fotografijo zunanjosti.

Ob 12:01 pride še Luka in odpraviva se proti glavnemu vhodu na stadion. "Greva tam noter kot zadnjič, ne? Tam je vse lepo odprto, tu je pa tista plastična ograja." Prideva do stičišča severne in zahodne tribune. Pa ni bilo več lepo odprto. Ampak se je dalo priti naokoli, brez dotikanja ograje. Ni problema. Greva torej v smeri urinega kazalca. "Najprej severno." Štetja sva se lotila po odsekih. Torej odsek je od enega navpičnega prehoda do naslednjega. "Koliko jih je v spodnji vrsti? Aha, potem pa za vsako vrsto štiri sedeže manj." Zapisano. Greva dalje. "No, ta je preprosta. Dolžina krat višina, za zgornje tri vrste pač posebej preštejeva." Zapisano. Greva dalje. "Čakaj, kak boma pa zdaj ta ovinek štela? K severni al vzhodni?" "Glej, do tam dama k severni, od tam naprej pa k vzhodni." Prešteto. Zapisano. Severna tribuna ima skupaj 1823 sedežev.

Pomakneva se na vzhodno tribuno. Ljubkovalno: Stojišče. "Ta je še najbolj enostavna po moje. Do polovice, tam do prehoda za igralce preštejeva, pa dava krat dva. Saj izgledata simetrični". Luka se strinja. Štejeva torej najprej ovinek. Se zmotiva. Štejeva ovinek. Znova. Zdaj pa je. "Zdaj pa bo." Zabeleženo. Dalje. "Dobro, to je zdaj 2005 do prehoda. Krat dva je 4010." Kaj pa glede južne tribune? Vzameva severno minus sedeži v dodatnem prehodu na južni tribuni? "Ja, recimo." Ko že preštejem "manjkajoče" sedeže, pravi Luka: "Samo v bistvu jih je enako, samo ožji so." "Kaj?!" Pa res. No, toliko boljše. Greva zdaj pogledat, če jih je v vseh odsekih enako. Prvih pet 'štima'. Kaj pa šesti? "Hm, nekaj ne bo v redu. Glej, tam je bilo minus štiri za vsako naslednjo vrsto, tu pa je minus pet." "Kaj? Ne, glej, če jih je pa, moment, 129." "Ne, 135 jih je, če jih šteješ, jih je 135." "Kaj? Kak, če pa je minus pet, potem je 129." In tako naprej. Potem nama je bilo dovolj, in sva jih štela ena po ena. Nalašč. Zraven pa še video posnela, za hec. "Dobro, to je zdaj 1812. Dalje."

Ostala je samo še glavna (stara) tribuna. V resnici je bila ta najlažja, saj sedeži niso bili razporejeni valovito, ampak kvadrasto, štirikotno. Štela sva pa samo sedeže, ki so bili montirani. Polomljenih sedežev in manjkajočih vrst na sektorju za gostujoče navijače nisva štela zraven. Vsota: 3896 sedežev na stari tribuni. Potem pa Luka pravi: "Samo glej, na vzhodni tribuni sta zgornja vrsta levo od prehoda za igralce in desno od njega različni." Oh, super. "A se zelo razlikujeta?" Ugotoviva, da je odstopanje minimalno. Preštejeva razlike, skupaj 4012 sedežev na vzhodni tribuni. Tako sva prišla do končnega odgovora, koliko sedežev je na prenovljenem Ljudskem vrtu: 11.543. Natančno.

P.S.: Aja, saj res. Štetje sva končala ob 14:40. Trajalo je torej 2 uri 40 minut.

Dodatek, 8.5.2008: Zdaj, ko so sedeži in vrste na novih tribunah Ljudskega vrta označeni in je pred vrati prva tekma na novem objektu, smo ponovno izvedli štetje sedežev. Glede na to, da so naši prvi rezultati dvignili nekaj prahu, se nam je zdelo edino pravično, da štetje opravimo znova. Prišli pa smo do števila, ki je zelo podobno tistemu, ki ga je objavil nek dnevni časopis: na prenovljenem stadionu je 12.437 sedežev.