19. julij 2008

Trening center Pohorje

Kot pravi Wikipedija: "Pohorje je pogorje, ki leži v severovzhodni Sloveniji in je pretežno poraščeno z iglastim gozdom. Razteza se med reko Dravo na severu ter Dravsko-Ptujskim poljem na jugu, na zahodu seže do Dravograda, na vzhodu do Maribora in na jugu do Slovenskih Konjic." Zraven tega je Pohorje s svojo športno-turistično ponudbo in opremo primerno tudi za nogometne treninge. Tako so se na Pohorju izoblikovali trije nogometni trening centri: Rogla, Arena in Bolfenk.

Najstarejši teh centrov je na Rogli. Nogometno igrišče z atletskimi napravami je bilo tam zgrajeno že leta 1981, nahaja pa se v neposredni bližini tamkajšnjega hotela in na začetku smučarske proge Planja. Zaradi večnamenske narave objekta se je v preteklosti tam pripravljalo več različnih športnih ekip, večina le-teh je bila vrhunskih. Tudi tuje nogometne ekipe so že bile na pripravah na Rogli (Dinamo, Hajduk, Partizan, Crvena Zvezda, ruski Shinnik, grški Panathinaikos, ciprski AEL, ...), enako velja za večino slovenskih prvoligašev (Domžale, Gorica, Koper, Maribor, Primorje, svoj čas tudi Mura) ter za Slovensko reprezentanco (zraven nje pa še reprezentance Belorusije, Omana in Združenih Arabskih Emiratov ter ženska reprezentanca Islandije). Igrišče je standardnih dimenzij, kot rečeno so okoli igrišča tudi atletske naprave in tekaška steza. Ob morebitni tekmi bi bilo prostora za okoli 1000 gledalcev.

Drugi center je postavljen v Zgornje Radvanje v Mariboru, v bližino hotela pod smučarskim stadionom, od katerega je oddaljen približno pet minut hoje. Domačini vam bodo vedeli povedati, da je na območju današnjega TC Arena nekoč stalo vojaško vadbišče oziroma strelišče, ki ga je uporabljala že JLA, kasneje pa tudi Slovenska vojska. Vojske v tem mirnem predelu mesta k sreči ni več, na nekdanjem večnivojskem strelišču pa so do sedaj že uredili dve nogometni igrišči. Dimenzije igrišč, ki so jih kot prvi preizkusili nogometaši Kopra poleti 2007, so dokaj standardne, 104x68 metrov. Ob igriščih je še okoli 25 metrov širok pas trave, namenjen kondicijskim treningom. Glede na to, da so terase štiri, je predvidena izgradnja še dveh igrišč, vsaj eno naj bi bilo z umetno travo.

Umetno travo četrte generacije pa ima igrišče na Bolfenku na Mariborskem Pohorju. Nahaja se za hotelom, ki je postavljen ob zgornjo postajo Pohorske Vzpenjače. Nadmorska višina igrišča je 1050 metrov, zato je primerno za višinski trening. Dimenzije pa so nekoliko manjše od prvoligaških. Igrišče tako meri samo 80x45 metov, ob morebitni tekmi pa bi kakih 200 gledalcev srečanje spremljalo z nasipa ob severni stranici igrišča.